Αποξήρανση

 

 

ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗ ΜΕ ΘΕΡΜΟ ΑΕΡΑ
Διαθέτουμε σύγχρονο αποξηραντήριο με θερμό αέρα. Ο θερμός αέρας παράγεται από λέβητα βιομάζας ζεστού νερού 600.000kcal.Η καύσιμη ύλη είναι στερεά υπολείμματα από την καλλιέργεια Λεντινούλας και πέλετ ηλιοπλακούντα.

 

 

ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ
Τα μανιτάρια πριν περάσουν ή αφού έχουν αποξηρανθεί στο ξηραντήριο με αέρα εκτίθενται στον ήλιο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που έχει ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του μηχανισμού μετατροπής της προβιταμίνης D2 (εργοστερόλης), που ούτως ή άλλως περιέχεται στα μανιτάρια, σε βιταμίνη D2.
Μετρήσεις έδειξαν ότι τα αποξηραμένα Βασιλομανίταρα περιέχουν 600-1000μg βιταμίνης D2 ανά 100g προϊόντος ενώ τα αποξηραμένα Πλευρώτους 2200μg βιταμίνης D2 ανά 100g προϊόντος

Αρκούν 1-2 γρ. αποξηραμένου μανιταριού, δηλαδή μία μόνο φετούλα, για να πάρει ένας ενήλικας το 100% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη D. Τα αποξηραμένα μανιτάρια στον ήλιο αποτελούν τη μόνη πηγή βιταμίνης D για χορτοφάγους (vegan)

 

Η Βιταμίνη D

Η μοναδική βιταμίνη που δεν καταστρέφεται με το μαγείρεμα. Ρυθμίζει την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου. Διευκολύνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη των οστών και των δοντιών αλλά και για την αυξημένη αντίσταση σε ορισμένες ασθένειες.

 

 

ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΔΙΡΦΥΣ
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ο μοναδικός τρόπος να έχετε τα μανιτάρια που θέλετε στην κουζίνα σας κάθε μέρα, πρακτικά , γρήγορα, υγιεινά και πεντανόστιμα .

 

Τα αποξηραμένα μανιτάρια έχουν πλουσιότερα αρώματα και εντονότερη γεύση από τα φρέσκα. Σαφώς και είναι πιο θρεπτικά και νόστιμα από οποιαδήποτε κονσέρβα αφού δεν περιέχουν συντηρητικά και δεν έχουν βράσει σε υψηλές θερμοκρασίες που καταστρέφουν τις βιταμίνες τους. Η αφαίρεση του νερού δεκαπλασιάζει τα θρεπτικά συστατικά τους. Έτσι λοιπόν ενώ τα φρέσκα μανιτάρια περιέχουν 2,5-3% πρωτεΐνες τα αποξηραμένα περιέχουν 25-30% πρωτεΐνες. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά.
Οδηγίες Ετοιμασίας Αποξηραμένων Μανιταριών
Για να τα ενυδατώσετε, ανοίξτε την συσκευασία μας και γεμίστε το πλαστικό βαζάκι με χλιαρό νερό. Τα μανιτάρια θα πρέπει να καλύπτονται πλήρως από το νερό. Εναλλακτικά, μπορείτε να μουσκέψετε τα μανιτάρια σε ζωμό, κρασί, σέρυ ή κονιάκ για να τους δώσετε περισσότερη γεύση. Μόλις ενυδατωθούν και μαλακώσουν τα μανιτάρια, αφαιρέστε τα από το βαζάκι και στραγγίξτε τα με τα χέρια σας, πιέζοντάς τα μαλακά με τα δάχτυλά σας προκειμένου να βγάλουν όσο περισσότερα υγρά γίνεται. Τώρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μανιτάρια στη μαγειρική σας ακριβώς όπως θα κάνατε και με τα φρέσκα μανιτάρια. Σοτάρετε για 2 λεπτά, σβήνετε με ξηρό κρασί .

Μην πετάξετε το υγρό διότι είναι γεμάτο γεύση. Περάστε το από τουλπάνι ή από ένα φίλτρο του καφέ, καθαρίζοντάς το έτσι από χώμα και τυχόν υπολείμματα δάσους (ισχύει για τα άγρια μανιτάρια), και χρησιμοποιήστε το στην προετοιμασία του φαγητού σας αντικαθιστώντας άλλα υγρά που θα χρησιμοποιούσατε (όπως ζωμό ή νερό) ή κρατήστε το για μελλοντική χρήση.
Τα μουσκεμένα μανιτάρια μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για 5 ημέρες.