Θρεπτική αξία Μανιταριών
Τα μανιτάρια είναι μύκητες, οι οποίοι είναι τόσο μοναδικοί στη φύση που θεωρούνται το δικό τους βασίλειο, διαφορετικό από τα φυτά και τα ζώα. Τα μανιτάρια, ενώ συνήθως ταξινομούνται ως λαχανικά στις διατροφικές οδηγίες, δεν είναι λαχανικά λόγω της κυτταρικής τους διάταξης και σύνθεσης, η οποία περιλαμβάνει χιτίνη και εργοστερόλη. Τα μανιτάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β, όπως ριβοφλαβίνη, νιασίνη και παντοθενικό οξύ, τα οποία βοηθούν στην παραγωγή ενέργειας διασπώντας πρωτεΐνες, λιπίδια και υδατάνθρακες.
Οι βιταμίνες Β παίζουν καθοριστικό ρόλο στο νευρολογικό σύστημα.
Το παντοθενικό οξύ βοηθά στην παραγωγή ορμονών καθώς και στη λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Η ριβοφλαβίνη προάγει τα υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια.
Η νιασίνη προάγει το υγιές δέρμα και διασφαλίζει ότι το πεπτικό και το νευρολογικό σύστημα λειτουργούν σωστά.
Τα μανιτάρια περιέχουν επίσης κρίσιμα μέταλλα:
Το σελήνιο είναι ένα μέταλλο που δρα ως αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα κύτταρα του σώματος από βλάβες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις, ορισμένες κακοήθειες και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία. Έχει επίσης ανακαλυφθεί ότι είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσολογικό σύστημα.
Η εργοθειονεΐνη είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό που μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων του σώματος. Τα μανιτάρια παρέχουν 2,8-4,9 mg εργοθειονίνης ανά μερίδα μανιταριών. Ο χαλκός βοηθά στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα.
Ο χαλκός βοηθά επίσης στη διατήρηση της υγείας των οστών και των νεύρων.
Το κάλιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο που πολλοί άνθρωποι δεν το παίρνουν αρκετά. Βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής ισορροπίας υγρών και μετάλλων, η οποία βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Παίζει επίσης ρόλο στο να διασφαλίσει ότι τα νεύρα και οι μύες, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, λειτουργούν σωστά. Τα μανιτάρια έχουν 98-376 mg καλίου ανά μερίδα 84 γραμμαρίων, που είναι 3-11 τοις εκατό της Ημερήσιας Αξίας.
Οι β-γλυκάνες, που βρίσκονται σε πολλά είδη μανιταριών, έχουν δείξει αξιοσημείωτες διεγερτικές επιδράσεις στο ανοσοποιητικό, συμβάλλουν στην αντίσταση στις αλλεργίες και μπορούν επίσης να συμμετέχουν σε φυσιολογικές διεργασίες που σχετίζονται με το μεταβολισμό των λιπών και των σακχάρων στο ανθρώπινο σώμα. Οι β-γλυκάνες που περιέχονται στα μανιτάρια Πλευρώτους, Λενιτνούλα και split gill mushrooms θεωρούνται οι πιο αποτελεσματικές.
Τα μανιτάρια είναι η κύρια πηγή του βασικού αντιοξειδωτικού σεληνίου στο διάδρομο παραγωγής. Τα αντιοξειδωτικά, όπως το σελήνιο, προστατεύουν τα κύτταρα του σώματος από βλάβες που μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνιες ασθένειες. Βοηθούν επίσης στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος2. Επιπλέον, τα μανιτάρια παρέχουν την εργοθεϊνηίνη, ένα αντιοξειδωτικό που απαντά στη φύση και μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων του σώματος.
Τα μανιτάρια είναι πλούσια και γεμάτα. Οι προκαταρκτικές έρευνες υποδηλώνουν ότι η αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας (δηλαδή λιγοστών θερμίδων λόγω του όγκου των τροφίμων), και συγκεκριμένα των μανιταριών, αντί των τροφίμων υψηλής ενεργειακής πυκνότητας, όπως το άπαχο βοδινό κρέας, μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματική μέθοδο για τη μείωση της ημερήσιας ενέργειας και πρόσληψη λίπους ενώ εξακολουθεί να αισθάνεται πλήρης και κορεσμένη μετά το γεύμα7.
Θρεπτική Αξία των μανιταριών Πλευρώτους
Το είδος Pleurotus ostreatus (Oyster mushroom) σχηματίζει τα γνωστά καλλιεργούμενα «στρειδόμορφα» μανιτάρια που αναπτύσσονται σαπροτροφικά πάνω σε δένδρα όπως η καστανιά , η λεύκα και το έλατο. Αποτελούν εκλεκτό έδεσμα σε πολλά μέρη του κόσμου αλλά και στην Ελλάδα. Τα μανιτάρια Pleurotus εμφανίζουν άριστες οργανοληπτικές ιδιότητες, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, διαιτητικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οργανικά οξέα (π.χ. ασκορβικό, φουμαρικό), υδατάνθρακες όπως οι β-γλυκάνες, μονοτερπενοειδή και διτερπενοειδή, λιπίδια, πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία. Επιπλέον, στις ενώσεις που έχει βρεθεί ότι περιέχονται στο είδος P. ostreatus και εμφανίζουν αντιοξειδωτική δράση, περιλαμβάνεται το β-καροτένιο, οι τοκοφερόλες και οι φαινόλες. Η αντικαρκινική δράση των ειδών Pleurotus έχει αναφερθεί μετά από διατροφικά πειράματα με ποντίκια που εμφάνιζαν sarcoma 180 (η καταστολή του όγκου έφθασε στο 79,4%), ενώ εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα που αναφέρθηκαν με χρήση σκευάσματος του είδους P. ostreatus σε ενέσιμη μορφή όταν η καταστολή πλησίασε το 95% σε sarcoma 180 (Wasser and Weiss 1999). Η εν λόγω αντικαρκινική δράση έχει αποδοθεί στους πολυσακχαρίτες ((13)-β-D-γλυκάνες) που περιέχονται στις καρποφορίες όλων σχεδόν των ειδών Pleurotus (Karacsonyi and Kuniak 1994, Synytsya et al. 2009). Διαφορετικές γλυκάνες από μύκητες Pleurotus βρέθηκε να προάγουν τη δράση φυσικών και LAK (‘Lymphokine-activated killer cells’) φαγοκυττάρων. Πέραν της ανοσορυθμιστικής τους δράσης, οι ενώσεις που απομονώθηκαν από μύκητες Pleurotus εμφανίζουν και υπογλυκαιμικές, αντιθρομβωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιυπερτασικές, αντιϊκές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες (Babitskatya et al. 2000, Gunde-Cimerman 1999, Piraino and Brandt 1999). Ανάμεσα στις ενώσεις που απομονώθηκαν από τον συγκεκριμένο οργανισμό ήταν και η λοβαστατίνη με αποδεδειγμένη δράση στη μείωση της χοληστερόλης (Gunde-Cimerman and Cimerman 1995, Bobek et al. 1998) και εναντίον της καρκινογένεσης (Kurashige et al. 1997).
Μανιτάρια και βιταμίνη D
Πολυάριθμες επιστημονικές εργασίες έχουν καταδείξει το σημαντικότατο ρόλο της βιταμίνης D στην λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, καθώς η έλλειψή της έχει συνδεθεί με την εμφάνιση οστεοπόρωσης, καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, υπέρτασης, πολλαπλής σκλήρυνσης, ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ανάπτυξης καρκινικών όγκων, αυτοάνοσων νοσημάτων κλπ. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D που έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας διεθνώς, αποδίδεται μεταξύ άλλων στη μειωμένη έκθεση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία και στην κατανάλωση τροφίμων με χαμηλή σχετική περιεκτικότητα.
Τα μανιτάρια αποτελούν τη μοναδική μη ζωική διατροφική πηγή βιταμίνης D, ενώ είναι πλούσια και σε πολλά ακόμη βιοδραστικά συστατικά όπως β-γλουκάνες και αντιοξειδωτικά. Η περιεχόμενη στα κυτταρικά τοιχώματα των μανιταριών εργοστερόλη μετατρέπεται με την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας σε εργοκαλσιφερόλη (βιταμίνη D2), η πρόσληψη της οποίας μέσω της κατανάλωσης μανιταριών μπορεί να συγκριθεί με αυτή που προκύπτει από συμπληρώματα διατροφής και φαρμακευτικά σκευάσματα. Για την παραγωγή των μανιταριών αξιοποιούνται γεωργικά και αγροβιομηχανικά υποπροϊόντα, τα οποία βιομετατρέπονται μέσω της συγκεκριμένης καλλιεργητικής διαδικασίας σε εδώδιμη βιομάζα υψηλής διατροφικής αξίας.
Η ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΔΙΡΦΥΣ συμμορφώνεται με τον νέο Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 σχετικά με την κοινοποίηση πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές. Η υποχρέωση αποκάλυψης διατροφικών πληροφοριών ξεκίνησε στις 13 Δεκεμβρίου 2016.http://eur-lex.europa.eu/legal-content/en/ALL/?uri=CELEX:32011R1169. Η ανάλυση δεδομένων της ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΔΙΡΦΥΣ πραγματοποιείται σε αδειοδοτημένο εργαστήριο. Επιπλέον, ένα ευρύ φάσμα άλλων θρεπτικών συστατικών και βιταμινών μελετάται στα πανεπιστήμια με τα οποία συνεργαζόμαστε.