Φρέσκιες Τρούφες
Στην Ελλάδα η τρούφα είναι γνωστή ως «Ύδνων» από την αρχαιότητα. Ήταν ιδιαίτερα περιζήτητο λόγω των φαρμακευτικών και αφροδισιακών ιδιοτήτων του, καθώς και της υπέροχης γεύσης και αρώματος του. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ενέπνευσε τόσους πολλούς αρχαίους ποιητές και συγγραφείς. Οι τρούφες αναφέρονταν ως «παιδιά των θεών» από τον Πορφύριο, ενώ ο Πλίνιος τις θεωρούσε «φυσικά θαύματα». Η τρούφα χρησιμοποιείται σε μαγειρικές εφαρμογές στις μεσογειακές χώρες από την αρχαία Ελλάδα. Οι κόνδυλοι που χρησιμοποιούνται ονομάζονται melanosporum, το οποίο προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις "melani" (μαύρο) και "sporum" (σπόρος).
Η τρούφα δεν είναι απλώς ένα φαγητό, γεύση ή άρωμα. Η τρούφα είναι ένας συνδυασμός όλων αυτών των στοιχείων. Τίποτα δεν συγκρίνεται με την αίσθηση που νιώθετε όταν γεύεστε την πρώτη σας μπουκιά: μια νόστιμη απόλαυση που ξυπνά τις αισθήσεις, μια κατάσταση μέθης που εύχεστε να μην τελειώσει ποτέ. Η τρούφα διεγείρει την πέμπτη «γεύση» μας, το umami, η νοστιμιά που διαθέτει η γλώσσα μας, ειδικά για να εκτιμήσει τα γαστρονομικά θαύματα όπως η τρούφα. Τα πρώτα ίχνη τρούφας εμφανίστηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια, κάποια στιγμή μεταξύ του βαβυλωνιακού πολιτισμού (3000 π.Χ.) και των αρχαίων Αιγυπτίων, και στη συνέχεια επανεμφανίστηκαν στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία: αλλά αυτό το αρχαίο αντικείμενο του πόθου δεν ήταν κανένα από τα ασπρόμαυρες τρούφες. (Tuber magnatum e T. melanosporum), που γνωρίζουμε σήμερα, αλλά τα «κοινά» υπογεωτικά μανιτάρια, terfez ή τρούφα άμμου (Choiromyces meandriformis).
Ο Αριστοτέλης (6ος αιώνας π.Χ.) είχε ήδη διαδώσει ότι οι τρούφες είχαν θετική επίδραση στις ερωτικές ικανότητες του ανθρώπου, έτσι έγιναν ένα «φρούτο» αφιερωμένο στην Αφροδίτη, τη ρωμαϊκή θεά του έρωτα. Οι Ρωμαίοι το έβλεπαν ως αφροδισιακό, ένα «φίλτρο μέσω του οποίου μπορούσαν να έχουν τον τρόπο τους με τις γυναίκες». Εν τω μεταξύ, το επιστημονικό ενδιαφέρον άρχισε να αυξάνεται. Ο Έλληνας βοτανολόγος Θεοφράστης ήταν ο πρώτος που περιέγραψε τη βοτανική φύση της τρούφας ως «οργανισμό χωρίς ρίζες, που προέρχεται από φθινοπωρινές βροχές που συνοδεύονται από κεραυνούς που στέλνει ο Δίας». Το μυστήριο για το πώς γεννιούνται οι τρούφες θα συνεχιστεί για αιώνες.
Μετά από μια μακρά περίοδο μεσαιωνικής σιωπής της τρούφας, κατά την οποία η τρούφα έπεσε θύμα της αφροδισιακής φήμης της και έτσι κρίθηκε ακατάλληλη για την καθημερινή μοναστική ζωή, η Ιταλία και η Γαλλία ανακάλυψαν τελικά αυθεντικές, πολύτιμες και λευκές τρούφες με την άφιξη των εκλεπτυσμένων και καλλιεργημένων εποχή της Αναγέννησης. Η Αικατερίνη των Μεδίκων, σύζυγος του Ερίκου του II της Γαλλίας, τους σέρβιρε ως βασικό συστατικό στις θρυλικές γιορτές της στη Φλωρεντία και το Παρίσι. Η πολύτιμη μαύρη τρούφα ήταν η αγαπημένη των βασιλιάδων της Γαλλίας ξεκινώντας από τον βασιλιά Ήλιο Λουδοβίκο 14ο. Ο θεατρικός συγγραφέας Μολιέρος τους αγαπούσε τόσο πολύ που τους αφιέρωσε ένα πολύ γνωστό έργο: τον Ταρτούφο.
Η τρούφα δεν είναι μόνο μια τροφή, ούτε μια γεύση, ούτε ένα άρωμα. Η τρούφα είναι ένας συνδυασμός όλων αυτών των πραγμάτων. Τίποτα δεν συγκρίνεται με εκείνο το συναίσθημα που λαμβάνουμε στο πρώτο μας δάγκωμα, μια νόστιμη ευχαρίστηση που ενθουσιάζει τις αισθήσεις, ένα αίσθημα έκρηξης αρωμάτων που δεν θέλουμε να τελειώσει ποτέ.
Οι ελληνικές άγριες τρούφες μας μπορούν να τυποποιηθούν και αποστέλλονται μέχρι 2 μέρες μετά τη συγκομιδή στο εξωτερικό και σε 1 ημέρα εντός Ελλάδας. Μπορούμε να στείλουμε σε όλο τον κόσμο σε συνεργασία με την DHL.